14,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen Erol Önderoğlu

Tijdens de rechtszaak tegen Erol Önderoğlu - vertegenwoordiger in Turkije van Reporters sans Frontières (RSF) - Şebnem Korur Fincancı - hoofd van de Stichting voor de Mensenrechten (TIHV) - en schrijver en journalist Ahmet Nesin is vandaag 14,5 jaar gevangenisstraf geëist. Het drietal wordt beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur tijdens een campagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant Özgür Gündem. RSF dringt aan op vrijspraak voor Önderoğlu en zijn collega's en is een online petitie gestart.

 

Önderoğlu is al twintig jaar werkzaam als vertegenwoordiger van RSF in Turkije. Daarnaast is hij actief voor het medianetwerk Bianet in Turkije, waar hij in 1997 als redacteur aan de slag ging. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de kwartaalrapportages over de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Turkije. Önderoǧlu heeft in ruim 4.600 artikelen en columns over talrijke schendingen gerapporteerd en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting.

 

Toenemende repressie
In juni 2016 werd Önderoğlu gearresteerd nadat hij op de Internationale Dag voor de Persvrijheid deelnam aan een bijeenkomst voor het dagblad Özgür Gündem. Ook Ahmet Nesin en Şebnem Korur Fincanci, die ook bij deze bijeenkomst aanwezig waren, werden gearresteerd. Het drietal werd beschuldigd van het verspreiden van 'terroristische propaganda' voor de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Ze hadden om toerbeurt opgetreden als symbolische hoofdredactie van Özgür Gündem uit protest tegen de zware repressie tegen de krant, die in augustus 2016 door de autoriteiten per decreet werd gesloten. Özgür Gündem is één van de talrijke media die een verschijningsverbod kreeg sinds de mislukte poging tot een staatsgreep in juli 2016.

Award voor Vrijheid van Meningsuiting
De Roosevelt Foundation heeft Önderoǧlu in februari 2017 onderscheiden met de Award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Deze prestigieuze prijs is Önderoǧlu toegekend vanwege zijn grote inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije. In het najaar 2018 was hij één van de gasten tijdens het debat 'Strijden tegen de klippen op: een uitweg uit de mediacrisis in Turkije', dat Röportaj, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Turkse arbeidersvereniging DIDF op 28 september in De Balie organiseerden.

 

Teken de petitie
RSF dringt aan op vrijspraak voor Önderoğlu en zijn collega's en is een online petitie gestart.