R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

14,5 jaar gevangenisstraf ge├źist tegen Erol ├ľndero─člu

Tijdens de rechtszaak tegen Erol ├ľndero─člu - vertegenwoordiger in Turkije van Reporters sans Fronti├Ęres (RSF) - ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ - hoofd van de Stichting voor de Mensenrechten (TIHV) - en schrijver en journalist Ahmet Nesin is vandaag 14,5 jaar gevangenisstraf ge├źist. Het drietal wordt beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur tijdens een campagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem. RSF dringt aan op vrijspraak voor ├ľndero─člu en zijn collega's en is een online petitie gestart.

 

Erol-Petitie RSF

├ľndero─člu is al twintig jaar werkzaam als vertegenwoordiger van RSF in Turkije. Daarnaast is hij actief voor het medianetwerk Bianet in Turkije, waar hij in 1997 als redacteur aan de slag ging. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de kwartaalrapportages over de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Turkije. ├ľnderoăžlu heeft in ruim 4.600 artikelen en columns over talrijke schendingen gerapporteerd en liet zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting.

 

Toenemende repressie
In juni 2016 werd ├ľndero─člu gearresteerd nadat hij op de Internationale Dag voor de Persvrijheid deelnam aan een bijeenkomst voor het dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem. Ook Ahmet Nesin en ┼×ebnem Korur Fincanci, die ook bij deze bijeenkomst aanwezig waren, werden gearresteerd. Het drietal werd beschuldigd van het verspreiden van 'terroristische propaganda' voor de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Ze hadden om toerbeurt opgetreden als symbolische hoofdredactie van ├ľzg├╝r G├╝ndem uit protest tegen de zware repressie tegen de krant, die in augustus 2016 door de autoriteiten per decreet werd gesloten. ├ľzg├╝r G├╝ndem is ├ę├ęn van de talrijke media die een verschijningsverbod kreeg sinds de mislukte poging tot een staatsgreep in juli 2016.

 

Turkey-Erol-├╗nderoĂĺlu-ebnem-Fincanc-Ahmet-Nesin-arrest-journalists-20062016-web

 V.l.n.r. Ahmet Nesin, ┼×ebnem Korur Fincanci en Erol ├ľndero─člu

Award voor Vrijheid van Meningsuiting
De Roosevelt Foundation heeft ├ľnderoăžlu in februari 2017 onderscheiden met de Award voor de Vrijheid van Meningsuiting. Deze prestigieuze prijs is ├ľnderoăžlu toegekend vanwege zijn grote inzet voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije. In het najaar 2018 was hij ├ę├ęn van de gasten tijdens het debat 'Strijden tegen de klippen op: een uitweg uit de mediacrisis in Turkije', dat R├Âportaj, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Turkse arbeidersvereniging DIDF op 28 september in De Balie organiseerden.

 

Teken de petitie
RSF dringt aan op vrijspraak voor ├ľndero─člu en zijn collega's en is een online petitie gestart.