Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Solidair met de pers in Turkije: debat over vakbondsrechten en Musa Kart

Hoe houden journalistenbonden zich staande in een land waar de persvrijheid de afgelopen jaren klap op klap kreeg? Wat zijn de belangrijkste problemen waar ze zich op richten en hoe pakken ze die aan? En wat kunnen Nederlandse journalisten leren van en betekenen voor hun collega's in Turkije? Over deze en andere vragen gaan twee Turkse journalisten met Nederlandse collega's in gesprek tijdens de avond 'Solidair met de pers in Turkije', die Stichting Röportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten op vrijdag 20 september in Ru Paré Community in Amsterdam organiseren.

 

Debat Vakbonden

Tientallen journalisten zitten vast in Turkije, vele anderen zijn de afgelopen jaren ontslagen en zagen hun media worden gesloten of worden overgenomen. Ook cartoonisten worden vervolgd. Zo zit tekenaar Musa Kart sinds april dit jaar vast. De vakbond DİSK Basın-İş, waarvan een vertegenwoordiger tijdens het debat aanwezig is, nam het initiatief voor een internationale campagne op waarin collega's wereldwijd een cartoon tekenden voor de gevangen Kart. De volgende sprekers gaan met elkaar in gesprek over de weg voorwaarts:

 

  • Joep Bertrams, cartoonist voor onder meer De Groene Amsterdammer. Hij zal aandacht besteden aan de zaak van zijn gevangen collega Musa Kart en het belang van solidariteitsacties.
  • Ali Ergin Demirhan, bestuurder van de Turkse journalistenbond DISK Basın-Ä°ÅŸ en journalist voor de onafhankelijke website sendika.org.
  • Mustafa Kuleli, algemeen secretaris van de Turkse journalistenbond TGS, bestuurslid van de Europese bond EFJ en hoofdredacteur van de website Journo
  • Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten

 

De bijeenkomst wordt ingeleid door Astrid van Unen, voorzitter van Röportaj. Zij draagt een column voor en zal een nieuwe brochure met columns van gevangen en vervolgde journalisten uit Turkije presenteren. Na een korte presentatie over de campagne voor Musa Kart vindt een debat plaats dat onder leiding staat van journalist Tan Tunali, voormalig Turkije-correspondent en vice-voorzitter van Röportaj.

 

Aanmelding is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Eva Tas Foundation, de NVJ en DIDF.